19. 5. 2011

Toxic Avenger


Vážení, vítejte u recenze kultovního snímku Toxický mstitel. Nejen, že se stal během několika minut kultovním u mě v obýváku, ale samozřejmě je nezapomenutelný i u mých nesčetných sousedů, kdy pro veselý, hlaholivý a hojný smích doteď tupě zírají do zdi a nemají ani dostatek energie, aby si utřeli slinu z koutku svých úst.
Snímek bych velice rád představil veřejnosti při naši (zatím stále jen plánované) Obskurní noci - večírku béčkových filmů (k tomu trochu hudby, pití a kouře) a proto bych nerad prozrazoval veškeré detaily a děj, aby měl tento výplach mozku ten správný účinek na diváky.

Na snímku u článku vidíte jednoho z režisérů Lloyda Kaufmana a jeho výtvor, zločince tyranizujícího superhrdinu, Toxického Mstitele (ten nalevo). Kdysi býval Toxík hodně trapným chlapcem jménem Melvin. Pobíhal s mopem v místní tělocvičně, vytíral záchodky, blbě se zubil a jeho vyjadřování připomínalo epileptické záchvaty koktavého křečka. To vše změnil jeho pád do sudu s toxickou srajdou, kdy mu vybujely bicáky, hrouda na hlavě, vylezlo mu oko a konečně se začal trochu smysluplně vyjadřovat - kombinací mručení a buranské angličtiny. Od toho okamžiku chytil film pořádný, krvavě groteskní, spád a nezastavil se až do konce. Občas sice tvůrci postrádali nápady a fantazii a tak se divák stane svědkem několika dokola opakovaných záběrů, kdy se snažili navodit pocity marné nostalgie, nutili nás brečet a prosit, kolabovat a dumavě se zamýšlet nad krutým osudem chudáka Melvina a jeho slepé a ještě k tomu úplně blonďaté přítelkyně. K tomu vražda šlehačkou ve spreji, pečený černoch, černoch v popelnici, zkopaná důchodkyně a vystresovaný pošuk s porušenou karmou. Kdo Vám nabídne víc?

Já osobně se už těším na další novinku pana Kaufmana v mé sbírce - Terror Firmer!


Hodnocení:


Béčkovitost: 100% ( Oh ja! )
Faktor zábavnosti: 85% ( další nechutně nerealistickou scénku, prosím! )
Hudba: 90% ( chytlavé disko 80.let podbarvené mlaskáním trhaných končetin )

2 komentáře: